Zdrowo jemy w „Piotrusiu Panie”

zasady żywienia dzieci w przedszkolu

Na podstawie:
• Rozporządzenie Ministra Zdrowia z 26/08/2015 r.
• „Rekomendacje dla realizatorów żywienia z zakresu
zasad prawidłowego żywienia dzieci w przedszkolach”,
pod red. Prof. Dr hab. N. biol. Jadwigi Charzewskiej,
Wyd. IZZ Warszawa, 2011 r.

9:00

  • zupa mleczna (kluseczki lane, kasza manna, płatki owsiane, zacierki, musli, owsianka 3x w tygodniu oraz płatki śniadaniowe 2x w tygodniu),
  • kanapka lub parówka z pieczywem (parówka 1x w tygodniu), dzieci dostają pieczywo razowe, pełnoziarniste, graham, mieszane,
  • świeże warzywa (pomidor, ogórek, sałata, papryka, rzodkiewka)

12:00

gotowana na wywarze jarskim(duża ilość warzyw) z dodatkiem masła lub mięsa bez kości.
Nie gotujemy na kościach!

Po zupie podajemy owoce (jabłka, gruszki, banany, śliwki oraz owoce sezonowe: truskawki, czereśnie, śliwki, arbuzy).

14:00

  • mięso (drób, wołowe i wieprzowe) oraz ryby w postaci gotowanej, pieczonej lub duszonej, ograniczamy podawanie potraw smażonych
  • 2-3x w tygodniu podajemy dzieciom do obiadku kasze różnego rodzaju: jaglana, gryczana, kuskus, jęczmienna, pęczak oraz ziemniaki i ryż biały i brązowy oraz makaron razowy,
  • świeże surówki lub gotowane warzywa

16:30

    (kisiel, budyń, ciasteczka, ze zwróceniem uwagi na jogurty naturalne z owocami, koktajle mleczno-owocowe własnej roboty, wyciskany w przedszkolu sok owocowy, kanapki oraz ograniczenie słodyczy w diecie tzn. podawanie ciasteczek zbożowych, z musli, wafli ryżowych oraz ciast upieczonych w kuchni przedszkolnej zamiast ciastek kupnych).

W przedszkolu nie używamy przypraw zawierających glutaminian sodu: Vegeta, Kucharek, Maggi.

Publiczne Przedszkole Piotruś Pan
Właściciel: Anna Archanowicz
ul. Słowackiego 11
05-250 Radzymin
tel. 22 424 11 08
kom. 601 700 996
ul. Konstytucji 3 Maja 10
05-250 Radzymin
tel. 22 773 13 21
kom. 601 524 244